Na podlagi rahljanja ukrepov in navodil MIZŠ, bo od ponedeljka, 1. junija 2020, Vrtec Pedenjped posloval po normalnem delovnem času. Enota, ki jo obiskuje vaš otrok, bo ponovno odprta tako, kot pred zaprtjem v marcu.  

Čeprav bo vrtec po 1. 6. 2020, obiskovalo precej več otrok, bomo do nadaljnjega še vedno upoštevali priporočila NIJZ:

STARŠI:

  • V garderobi so lahko naenkrat največ tri odrasle osebe.
  • Odrasle osebe uporabljajo v skupnih zaprtih prostorih zaščitne maske in si pred vstopom razkužijo roke.
  • Prosimo, da se v garderobah zadržujete čim krajši čas, zato bomo še naprej obvestila pošiljali preko elektronske pošte.
  • Ob prvem prihodu otroka v vrtec, morate vzgojiteljici oddati obrazec, s katerim potrjujete, da je vaš otrok zdrav.
  • V primeru, da ima otrok znake bolezni (navedeni v obrazcu ali druge znake), ostane v domači oskrbi.

VRTEC:

  • Skupine otrok se ne bodo družile z drugimi skupinami v vrtcu, razen v konici dneva, zato vas prosimo, da svoji vzgojiteljici javite predvidene ure prihoda in odhoda vašega otroka.
  • Strokovni delavci bodo še naprej redno skrbeli za higieno prostorov, igrač in igral.
  • Do nadaljnjega ne bomo izvajali popoldanskih druženj ter dejavnosti z zunanjimi izvajalci.

Starši, ki se boste odločili, da otrok zaradi različnih razlogov, ne boste vključili v vrtec, imate vrtec brezplačen do 30. 6. 2020. Prosimo, da svoji vzgojiteljici sporočite, kdaj bo vaš otrok odsoten oz. prisoten v vrtcu. 

V upanju, da bo delo in življenje v vrtcu potekalo čim bolj nemoteno, vas lepo pozdravljam, 

Marjana Zupančič,
ravnateljica Vrtca Pedenjped

Veliko staršev je izrazilo skrb ob ponovnem odprtju vrtcev v zvezi s priporočenimi ukrepi preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Zanimalo vas je, kako bo vaš otrok preživel dan v vrtcu pod takimi pogoji. 

Zavedamo se odgovornosti do zdravja otrok in zaposlenih ter drugih, ki vstopajo v prostore vrtca, zato se ukrepom ne moremo ogniti in vas na tem mestu naprošamo, da starši vestno upoštevate dana navodila. 

Zjutraj, ko starši pripeljete otroka v vrtec, upoštevajte navodila, ki so vam bila poslana in bodo izobešena tudi na vhodnih vratih (število staršev v garderobah, nošenje mask, razkuževanje). V igralnicah bodo vaše otroke sprejeli vzgojitelji vaših otrok. Jutranjih in popoldanskih združevanj v zbirnih sobah v tem obdobju ne bo, otroka oddate v njegovo matično igralnico. V primeru večjega števila otrok v eni skupini, bomo otroke smiselno porazdelili.

Naša glavna skrb je, da se otroci ob povratku v vrtec dobro počutijo. Poskrbeli bomo za prijetno vzdušje in zanimive aktivnosti, ki ne bodo direktno usmerjene na otroka zgolj v preventivo in skrb za zdravje. Otrokom bomo na voljo za čustveno bližino,  nudili jim bomo možnost, da izrazijo svoja doživetja, občutja in morebitne stiske. V teh razmerah je način dela strokovnih delavcev in pristop do otrok mnogo bolj pomemben od načrtovanih vsebin. Otroci se bodo igrali v manjših skupinah, saj je v tem času vpisanih bistveno manj otrok in se ne bodo združevali z drugimi skupinami v vrtcu. Srečevali oziroma videli se bodo na igrišču, kjer pa bo imela vsaka skupina svoj dogovorjen prostor za igro.  

Na igrišču bomo uporabljali različne rekvizite in igrala, ki jih bodo strokovni delavci vsakodnevno očistili in razkužili. 

Srečali nas boste tudi na sprehodu, v gozdu, na travniku, saj je pomembno, da preživimo čim več časa v naravi. 

Še vedno bomo peli, plesali, risali in slikali, se žogali, kolesarili, sestavljali, brali in še in še… Prav za nič ne bomo prikrajšali naših najmlajših. Življenje v vrtcu bo potekalo čim bolj naravno.

Nekaterih dejavnosti, ki smo jih ukinili že v začetku marca, tudi sedaj, do preklica omejitve, ne bomo izvajali. To so uporaba zaprtih prostorov izven vrtca, uporaba javnega prevoza, izvajanje dejavnosti z zunanjimi izvajalci, vrtci v naravi ter popoldanska druženja. 

V tem času vas prosimo, da se odrasli zadržujete v prostorih vrtca čim krajši čas ter dosledno upoštevate navodila, ki ste jih prejeli. V primeru, da imate vprašanje ali vas karkoli skrbi, se preko elektronske pošte ali telefona obrnite na svojo vzgojiteljico in  se dogovorite za pogovorno urico. Obvestil in načrtov dejavnosti zaenkrat ne bomo izobešali na oglasne deske.

Z zaupanjem drug drugemu, podporo in dobronamernostjo bomo gotovo uspešni.

Na kaj pomislite, ko vidite metulja? Veselje, svobodo, življenje,…upanje. Bodimo upanje drug drugemu.

V ta namen prilagamo enostavno delavnico, ki nosi pomembno sporočilo. Vsi, ki ostajamo doma, z metulji na oknih sporočamo vsem tistim, ki odhajajo na delo, da smo v mislih z njimi. Hvaležni smo jim za vse, kar delajo za nas. Metulji pozdravljajo tudi vse prijatelje s sosednji blokov in hiš. Nismo sami. Če bi tudi vi izdelali metulja upanja prilagamo idejo, kako ga izdelati. Veseli bomo, če nas boste razveselili s kakšno fotografijo vašega metulja. :)

Bullet dokument oranzen   Metulj upanja

 

 

 

Spoštovani

V teh dneh pedagoški delavci po Sloveniji ogromno prispevate k preventivni skrbi za duševno zdravje otrok, mladih in odraslih. Ta vaš prispevek bo s trajanjem ukrepov za omejevanje virusa postajal vse bolj pomemben (in upam tudi cenjen). Z vsakim stikom z otroki, starši in sodelavci lahko prispevate k temu, da bomo kot družba šli čez trenutne preizkušnje s čim manj trajnimi posledicami.  Tudi optimizem, prijaznost in dobrota so nalezljivi - ne le virusi. Ne moremo zakopati glave v pesek in se delati, da se naš svet ni zamajal. Lahko pa – in v tem je naša človeška moč – silovito vplivamo na to, kaj bomo odnesli iz te nepričakovane izkušnje. In kakšen bo naš svet po njej – boljši ali slabši. Za to ni treba čakati nikogar. Že danes lahko začnemo. Najprej vsak v svojem mikrosvetu, v katerega smo trenutno zaprti. In preko tega v večjem svetu, ki nam pravkar kaže, kako zelo povezani smo v njem in kako zelo lahko en droben dogodek na strašansko oddaljeni tržnici v nekaj mesecih vpliva na ves svet. Zato ne pozabimo, da virusi niso edina nalezljiva stvar. Tudi optimizem, prijaznost in dobrota so.

Prav pedagoški delavci ste v tem trenutku v položaju, ko lahko naredite ogromno za širjenje dobrega, pozitivnega, navdihujočega. Vsak prispeva po svojih močeh. Sam sem se v naslednjih dneh in tednih odločil objavljati nekatere odlomke iz knjige POZITIVNA PSIHOLOGIJA V VRTCIH IN ŠOLAH, ki je v zaključnih fazah nastajanja. Predvsem tiste dele, ki so dovolj univerzalni, da so primerni tudi za starše, ne le za vzgojitelje in učitelje. Verjemem, da lahko v teh poglavjih Vi in Vaši sodelavci najdete primerna izhodišča in ideje za načrtovanje vsebin in za pogovore z otroki, mladimi in odraslimi; skupaj z drugimi vsebinami na spletnem portalu abced. Glede na to, da okoliščine, ki smo jim priča, same po sebi spodbujajo učenje in prevzemanje ODGOVORNOST, sem presodil, da je to primerna tema za začetek tega ciklusa zapisov. Do tega poglavja iz knjige lahko dostopate na naslovu Kaj lahko predam mojim otrokom in učencem - ODGOVORNOST.

V teh dneh in tednih vsi skupaj še bolj kot kadar koli prej rabimo čim več pozitivnih, prijetnih, navdihujočih novic in idej za uravnoteženje neprijetnih in zaskrbljujočih informacij. Zato sem v prejšnjem tednu na omrežju Facebook odprl skupino z naslovom "Osamimo virus, ne sebe", namenjeno izključno širjenju pozitivnih informacij in idej. Vljudno vabljeni, da se šolniki, ki ste aktivni na omrežju Facebook pridružite in na ta način prispevate k širjenju dobrih novic in preventivni skrbi za duševno zdravje otrok in odraslih. Če se vam zdi smiselno, vas vabim, da ta dopis delite kolegom. 

Bodite zdravi,
dr. Kristijan Musek Lešnik