Bullet dokument oranzen  Vabilo

 

 

 

Bullet dokument oranzen  Oglejte si plakat in zloženko.

 

 

 

etmETM2020 FB naslovna fotografijaimage.png

 

Evropski teden brez avtomobila spodbuja k zmanjševanju okoljskih obremenitev in k aktivnemu življenjskemu slogu. V tem tednu se lahko odločite, da pridete v vrtec ali odidete iz njega s svojim otrokom peš, s kolesom, rolerji.... Tisti, ki ste od vrtca oddaljeni več kilometrov in za prevoz uporabljate avto, le tega pustite na izbrani točki  in se od tam (ali do tja)  odpravite peš, z avtobusom. 

DOPOLDANSKE DEJAVNOSTI V VRTCU:

Orientacijski pohod
Varnost pešca v prometu
Kolesarčkov dan
Ustvarjalne delavnice
DAN BREZ AVTOMOBILA
Posadimo drevo

ODLOČIMO SE ZA AKTIVNO ŽIVLJENJE IN BODIMO ZGLED NAŠIM OTROKOM. KAKO? 

Tri stvari, ki jih lahko vsakdo naredi

Kako lahko osebno pripomoremo k zmanjšanju škode, ki jo povzroča vožnja z avtomobilom? Rešitve so preproste in ne zahtevajo velikih naporov. Vozniki ravnamo pozitivno, kadarkoli upoštevamo tri osnovne napotke:

 1. Prestopi med brihtne potnike

Ne sodeluj v prometnih konicah – najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v koloni.

Ne vozi se v tišini – v službo se pelji skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte opravke tako, da lahko greste skupaj in se čim manjkrat peljete. Z drugimi starši se dogovorite za prevoz več otrok skupaj.

Pozabi avto doma – parkiran avtomobil prihrani največ goriva in zmanjša onesnaževanje.

Pelji se z domišljijo – z javnimi prevoznimi sredstvi, kolesom ali peš vsakič, ko je to mogoče.

Sodeluj v akcijah – sami ali z ekipo sodelavcev se pridružite nacionalni kolesarski pobudi Pripelji srečo v službo. Mednarodne raziskave kažejo, da kolesarjenje vpliva na povečan občutek sreče, povečuje delovno učinkovitost in posledično izboljšuje odnose s sodelavci.

 1. Prihrani denar in dihaj čistejši zrak

Vozi se manj – premisli o nujnosti vsake vožnje. Pri porabi enega samega litra dizelskega goriva namreč nastane kar 2,65 kilograma CO2, pri porabi enega litra bencina pa 2,37 kilograma izpustov CO2.

Uporabljaj noge in javni prevoz – vsako osmo potovanje z avtomobilom je krajše od 500 metrov.

Znižaj hitrost – s hitro vožnjo boš pridobil 10 minut na 100 kilometrov, v okolje pa spustil kar 80 odstotkov več CO2.

Potuj manj obteženo – shranjuj prtljago na pameten način in jo namesto na streho zloži v avtomobil. Dodatnih 50 kilogramov namreč poveča porabo goriva za dva odstotka.

Vklapljaj klimo z glavo – prižgana klimatska naprava vpliva na do 12 odstotkov višjo porabo goriva. Pri veliki hitrosti imej okna zaprta, saj boš tako izboljšal učinkovitost vozila.

 1. Potuj in se dobro počuti

Gibaj se – pusti avto doma in se na krajše poti odpravi s kolesom ali peš.

Veseli se – ne izgubljaj časa v prometu. Porabi ga rajši za družino, konjičke, šport ali zabavo.

Uživaj – denar, ki bi ga porabil za gorivo, nameni zdravju in izboljšanju svojega počutja.

Druži se – namesto v nakupovalno središče se z družino odpravite na izlet s kolesi ali vlakom.

VIR: https://tedenmobilnosti.si/2020

Spoštovani starši

Posredujemo vam povezavo do 5. Maratona pozitivne psihologije. Zaradi epidemiološke slike se še vedno omejuje zbiranje ljudi, zato je maraton letos organiziran preko Zoom konference. Menimo, da so vsebine zanimive tudi za starše. Predavanja so brezplačna, termine in izvajalce pa lahko izberete TUKAJ. 

S prijaznimi pozdravi,
kolektiv vrtca Pedenjped

Ljubljana se ponaša z lastno sorto vrtnice, ki nosi njeno ime. Bela vrtnica za >belo Ljubljano< krasi mestne parke in druge javne površine ter prispeva
k urejenosti in barvitosti Ljubljane. Vrtnica Ljubljana je eden od prepoznavnih simbolov našega mesta. Njeni barvi ponazarjata belino mesta sredi morja zelenih gozdov. Mnogocvetno vrtnico, belo krem barve, lepega cveta in lepe rasti, je vzgojilo podjetje Tantau iz Nemčije. Leta 2015 je bila izbrana na podlagi ocene strokovne komisije ter glasu meščanov. Od takrat je bilo v mestnih parkih, na javnih površinah pred različnimi mestnimi ustanovami, osnovnimi šolami in vrtci zasajenih že več kot 2.600 vrtnic. Vir

Tudi na zelenice Vrtca Pedenjped smo letošnjo pomlad, še v času razglašene epidemije, zasadili bele vrtnice, ki so v zgodnje poletnih dneh prvič zacvetele. Grmički, ki so vsak mesec bolj košati in cvetje bolj bujno, privabljajo številne opraševalce in krasijo vhode pred vrtcem. Zahvaljujemo se za sadike vrtnice Ljubljana, ki jih s spoštovanjem negujemo in občudujemo. 

Zapisala: Mojca Laznik

Spoštovani starši,

V  povezavi s COVID – 19, je nastalo kar nekaj nejasnosti kako ukrepati, predvsem, ker se pojavlja kar nekaj prehladnih obolenj in smrkavih noskov.
Prav je, da smo pozorni in odgovorni. Še vedno pa veljajo vsa priporočila NIJZ, kdaj otrok ne sodi v vrtec.

Otroka ne pripeljite v vrtce, če:

 • Je imel v zadnjih 48 urah povišano telesno temperaturo, je neobičajno utrujen ali težko diha.
 • Je v zadnjih 48 urah bruhal več kot 2 krat.
 • Ima drisko oziroma je v zadnjih 48 urah odvajal tekoče blato 2 ali večkrat dnevno. 
 • Ima v ustih razjede in se slini.
 • Ima izpuščaj z ali brez vročine (razen v primeru neinfekcijskih izpuščajev, kot so  piki insektov, alergijski izpuščaji...)
 • Ima gnojen izcedek iz nosu, kiha in močno kašlja, ima gnojne oči.
 • Ga boli žrelo in ima otekle bezgavke
 • Ima uši ali garje– otrok sme ponovno v vrtec takoj, ko je uspešno opravljeno razuševanje ali uspešno izveden postopek zdravljenja garij. Pojav uši pri otroku je potrebno čim prej sporočiti vzgojitelju, da vrtec izvede ustrezne ukrepe za preprečevanje širjenja ušivosti, straši pa ste dolžni z otrokove glave odstraniti vse uši in gnide.

Če starši v vrtec pripeljete bolnega otroka, lahko osebje vrtca zavrne njegov sprejem.

Ob prebolevanju katerekoli okužbe otrok ne sodi v vrtec, ampak ima pravico, da ga starši negujejo doma in se v vrtec vrne popolnoma zdrav. Otrok tako hitreje in lažje preboli bolezen, je bolj odporen, preprečeno pa je tudi širjenje bolezni na druge otroke. Starši ste zato dolžni, da v vrtec pripeljete zdravega otroka kar je dobro zaradi njegove varnosti, kakor tudi varnosti celotnega kolektiva.

Ne spreglejte navodil in priporočil na temo zdravja v vrtcu:

Spoštovani starši,

Naprošamo vas, da otroke, ki so bili na obisku v državah, ki niso na spisku NIJZ - kot varne države, v smislu okuženosti s COVID19, zadržite v 14 dnevni samoizolaciji.

Prosimo, da seznam nevarnih držav, ki se zelo pogosto posodablja, spremljate sami na spletni strani NIJZ in preko medijev ter dosledno upoštevate navodila NIJZ. 

Hvala za razumevanje.

mag. Irena Kos,
OPZHR

Veliko staršev je izrazilo skrb ob ponovnem odprtju vrtcev v zvezi s priporočenimi ukrepi preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Zanimalo vas je, kako bo vaš otrok preživel dan v vrtcu pod takimi pogoji. 

Zavedamo se odgovornosti do zdravja otrok in zaposlenih ter drugih, ki vstopajo v prostore vrtca, zato se ukrepom ne moremo ogniti in vas na tem mestu naprošamo, da starši vestno upoštevate dana navodila. 

Zjutraj, ko starši pripeljete otroka v vrtec, upoštevajte navodila, ki so vam bila poslana in bodo izobešena tudi na vhodnih vratih (število staršev v garderobah, nošenje mask, razkuževanje). V igralnicah bodo vaše otroke sprejeli vzgojitelji vaših otrok. Jutranjih in popoldanskih združevanj v zbirnih sobah v tem obdobju ne bo, otroka oddate v njegovo matično igralnico. V primeru večjega števila otrok v eni skupini, bomo otroke smiselno porazdelili.

Naša glavna skrb je, da se otroci ob povratku v vrtec dobro počutijo. Poskrbeli bomo za prijetno vzdušje in zanimive aktivnosti, ki ne bodo direktno usmerjene na otroka zgolj v preventivo in skrb za zdravje. Otrokom bomo na voljo za čustveno bližino,  nudili jim bomo možnost, da izrazijo svoja doživetja, občutja in morebitne stiske. V teh razmerah je način dela strokovnih delavcev in pristop do otrok mnogo bolj pomemben od načrtovanih vsebin. Otroci se bodo igrali v manjših skupinah, saj je v tem času vpisanih bistveno manj otrok in se ne bodo združevali z drugimi skupinami v vrtcu. Srečevali oziroma videli se bodo na igrišču, kjer pa bo imela vsaka skupina svoj dogovorjen prostor za igro.  

Na igrišču bomo uporabljali različne rekvizite in igrala, ki jih bodo strokovni delavci vsakodnevno očistili in razkužili. 

Srečali nas boste tudi na sprehodu, v gozdu, na travniku, saj je pomembno, da preživimo čim več časa v naravi. 

Še vedno bomo peli, plesali, risali in slikali, se žogali, kolesarili, sestavljali, brali in še in še… Prav za nič ne bomo prikrajšali naših najmlajših. Življenje v vrtcu bo potekalo čim bolj naravno.

Nekaterih dejavnosti, ki smo jih ukinili že v začetku marca, tudi sedaj, do preklica omejitve, ne bomo izvajali. To so uporaba zaprtih prostorov izven vrtca, uporaba javnega prevoza, izvajanje dejavnosti z zunanjimi izvajalci, vrtci v naravi ter popoldanska druženja. 

V tem času vas prosimo, da se odrasli zadržujete v prostorih vrtca čim krajši čas ter dosledno upoštevate navodila, ki ste jih prejeli. V primeru, da imate vprašanje ali vas karkoli skrbi, se preko elektronske pošte ali telefona obrnite na svojo vzgojiteljico in  se dogovorite za pogovorno urico. Obvestil in načrtov dejavnosti zaenkrat ne bomo izobešali na oglasne deske.

Z zaupanjem drug drugemu, podporo in dobronamernostjo bomo gotovo uspešni.