Spoštovani

V teh dneh pedagoški delavci po Sloveniji ogromno prispevate k preventivni skrbi za duševno zdravje otrok, mladih in odraslih. Ta vaš prispevek bo s trajanjem ukrepov za omejevanje virusa postajal vse bolj pomemben (in upam tudi cenjen). Z vsakim stikom z otroki, starši in sodelavci lahko prispevate k temu, da bomo kot družba šli čez trenutne preizkušnje s čim manj trajnimi posledicami.  Tudi optimizem, prijaznost in dobrota so nalezljivi - ne le virusi. Ne moremo zakopati glave v pesek in se delati, da se naš svet ni zamajal. Lahko pa – in v tem je naša človeška moč – silovito vplivamo na to, kaj bomo odnesli iz te nepričakovane izkušnje. In kakšen bo naš svet po njej – boljši ali slabši. Za to ni treba čakati nikogar. Že danes lahko začnemo. Najprej vsak v svojem mikrosvetu, v katerega smo trenutno zaprti. In preko tega v večjem svetu, ki nam pravkar kaže, kako zelo povezani smo v njem in kako zelo lahko en droben dogodek na strašansko oddaljeni tržnici v nekaj mesecih vpliva na ves svet. Zato ne pozabimo, da virusi niso edina nalezljiva stvar. Tudi optimizem, prijaznost in dobrota so.

Prav pedagoški delavci ste v tem trenutku v položaju, ko lahko naredite ogromno za širjenje dobrega, pozitivnega, navdihujočega. Vsak prispeva po svojih močeh. Sam sem se v naslednjih dneh in tednih odločil objavljati nekatere odlomke iz knjige POZITIVNA PSIHOLOGIJA V VRTCIH IN ŠOLAH, ki je v zaključnih fazah nastajanja. Predvsem tiste dele, ki so dovolj univerzalni, da so primerni tudi za starše, ne le za vzgojitelje in učitelje. Verjemem, da lahko v teh poglavjih Vi in Vaši sodelavci najdete primerna izhodišča in ideje za načrtovanje vsebin in za pogovore z otroki, mladimi in odraslimi; skupaj z drugimi vsebinami na spletnem portalu abced. Glede na to, da okoliščine, ki smo jim priča, same po sebi spodbujajo učenje in prevzemanje ODGOVORNOST, sem presodil, da je to primerna tema za začetek tega ciklusa zapisov. Do tega poglavja iz knjige lahko dostopate na naslovu Kaj lahko predam mojim otrokom in učencem - ODGOVORNOST.

V teh dneh in tednih vsi skupaj še bolj kot kadar koli prej rabimo čim več pozitivnih, prijetnih, navdihujočih novic in idej za uravnoteženje neprijetnih in zaskrbljujočih informacij. Zato sem v prejšnjem tednu na omrežju Facebook odprl skupino z naslovom "Osamimo virus, ne sebe", namenjeno izključno širjenju pozitivnih informacij in idej. Vljudno vabljeni, da se šolniki, ki ste aktivni na omrežju Facebook pridružite in na ta način prispevate k širjenju dobrih novic in preventivni skrbi za duševno zdravje otrok in odraslih. Če se vam zdi smiselno, vas vabim, da ta dopis delite kolegom. 

Bodite zdravi,
dr. Kristijan Musek Lešnik