Zdravje v vrtcu

Projekt  je podprt s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje in je usmerjen v vse ciljne skupine v vrtcu (otroci, starši, delavci). Z vsebinami želimo spodbuditi, da bi se vsakodnevno odločali za zdrav način življenja na vseh področjih, ki vplivajo na kvaliteto zdravja.  Sem sodi spodbujanje gibanja in uživanja zdrave hrane, razvijanje zdravih medsebojnih odnosov, preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, odvajanje zdravju škodljivih razvad, preprečevanje izgorevanja na delovnem mestu, preventivni ukrepi za zdravje zob, vzgoja za zdravje. Letošnja glavna tema ima naslov PRIHODNOST JE MOJA.

Cilji projekta so:

  • ozaveščanje dejavnikov tveganja,
  • razvijanje pozitivnih navad,  ki vplivajo na zdravje,
  • promocija zdravega načina življenja.

Sodelujejo vse skupine otrok.

Koordinatorica: Mojca Laznik

Potrdila in uporabne vsebine

VZGOJA ZA ZDRAVJE ZA STARŠE PREDŠOLSKIH OTROK

Na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja je dostopen priročnik, ki ga je izdal Inštitut za varovanje zdravja RS v letu 2012. Namen priročnika je ozaveščanje o zdravju in zdravem načinu življenja. Podaja praktične informacije za vsakodnevno življenje, o tem, kako ohraniti in krepiti zdravje otrok in celotne družine. V priročniku so nanizana poglavja za vsa ključna področja skrbi za zdravje: čustveni in gibalni razvoj, preprečevanje poškodb, okolje in zdravje, zdrava prehrana, spanje, skrb za zdrave zobe ter druge vsebine.

Izdelki v okviru projekta

 

NAGLAVNE UŠI: kako jih preprečimo in odpravimo

vir:http://www.ivz.si

Včasih je bila ušivost spremljevalka revščine in slabih higienskih navad, danes pa se pojavlja brez pravila, tudi v državah z najvišjim standardom. Najpogostejše so naglavne (sive) uši, ki ne prenašajo bolezni, vendar s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje. Objavljamo gradiva, ki naj bodo v pomoč pri preprečevanju uši in pri ravnanju v primeru, da se uši pojavijo.

Gradiva za starše, ki imajo pri preprečavnju in odpravljanju ušivosti ključno vlogo: