Prvič v novem terminu Erasmus+, ki je omogočal Job shadowing, smo se Ksenija Kumar, Špela Pucelj, Sandra Jakopič in Barbka Kozamernik odpravile na Sicilijo, v mesto Gela. Dogovarjale smo se s predstavnico Erasmusa na Instituto Comprensivio Statale » S. Quasimodo« Gela, go. Mario Grazio.

Že prvi dan, ko smo po dolgem potovanju prispele v Gelo nas je ga. Maria Grazia lepo sprejela in nam razložila kako se bomo znašle v Geli.

V ponedeljek smo bile povabljene v njihovo šolo, kjer so nam pripravili velik sprejem s posebnim programom dejavnosti, ki se dogajajo pri njih, kot so ples, gimnastika, glasbena šola. Nato so nas otroci odpeljali na oddelek nižje stopnje, kjer so združeni otroci vrtca in šolarji v isti stavbi. Pripravili so nam prijeten zajtrk, kot v kavarnici, z meniji raznoliko ponudbo pijač in glavno jedjo palačinke. Te so spekli samo ta dan! Nato smo večkrat v tednu predstavljale Slovenijo in naš vrtec Pedenjped različnim učiteljem, vzgojiteljicam in tudi učencem, ki sodelujejo v šolskem Erasmusu.

Sodelovale smo v vrtcu pri njihovi jutranji rutini, molitev preko pesmi in zahvala bogu za vse, kar se bo ta dan dogajalo. Nato likovna dejavnost, ki je točno določena in ne dopušča veliko ustvarjalnosti otrokom, kot didaktični listi. Tudi likovne dejavnosti so izvedene tako, da imajo otroci že vse nastriženo in narisano, kot predlogo, kaj morajo narediti. vsi otroci os treh do šest let imajo tudi predpisane delovne zvezke, ki jih kupijo starši. Otroci imajo tudi uniforme, ki jih nosijo vsak dan, to so trenirke, ki so tudi udobne  in lične. Njihovi otroci vsak dan s seboj prinesejo malico od doma, saj njihove šole ne omogočajo prehrane. Otroci so v vrtcu samo do trinajste ure, nato jih starši odpeljejo. Njihov delovnik je do sobote, kar so bili zelo začudeni, ko so izvedeli kakšni so naši pogoji dela.

Sodelovale smo tudi pri uvajanu robotike v vrtec, kar pa je bila nova izkušnja in zelo zanimiva. Otroci so pri tem zelo uživali in pokazali tudi nekaj svoje angažiranosti in domišljije.

V prostem času pa smo si ogledale grške utrdbe v Agrigentu, Gelo in njene naselbine iz grških časov, v Pomorskem muzeju morsko izkopanino Galejo, iz grških časov in  Catanio. Siciljija pa ima tudi nenavadne običaje, saj večerjajo ljudje šele po pol osmi uri in le s težavo najdeš restavracijo odprto prej. Večinoma smo v mestu popoldan zasledile le starejšo moško populacijo, pa smo kasneje izvedele, da se gospe družijo doma. Zelo radi vabijo prijatelje v goste in niso pogosto v gostilnah. Poskusile smo tudi večino njihovih slaščic, ki so zelo sladke in okusne. Res pa je , da mladi odhajajo študirat v severno Italijo in tam večinoma tudi ostanejo.

Vsem štirim je bila zelo zanimiva in poučna izkušnja in takšnih si še želimo.

Zapisala: Barbka kozamernik