×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/Vrtec/Utrinki/2019-20/Dejavnosti v karanteni/maske2
JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/Vrtec/Utrinki/2019-20/Korenjak/maske
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Vrtec/Utrinki/2019-20/Dejavnosti v karanteni/maske2
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Vrtec/Utrinki/2019-20/Korenjak/maske

V okviru projekta Akreditacija Erasmus sem se udeležila izobraževanja: Experiential Learning in Tenerife: Through Nature and History, Španija, 13.11. – 18.11.2023.

Med predavanji in aktivnim učenjem v naravi in muzeju smo spoznavali metodiko eksperimentalnega učenja. Različne vrste inteligence po Gardnerjevi teoriji predstavljajo raznolike dimenzije intelektualnih sposobnosti, ki presegajo tradicionalno merjenje inteligence s pomočjo kvocienta inteligence (IQ). Preko praktičnih aktivnosti spoznavanja zgodovine in geologije Tenerifov smo dobili številne ideje za ustrezno podporo otrok z različnimi učnimi stili in učnimi težavami.

Ogled fotografij

Zapisala: vesna nemec

Otroke vrtca Pedenjped smo v tednu praznovanja ˝Erasmus days 2023˝ nagovorili z delavnicami čuječnosti in joge. Predstavljamo fotoutrinke delavnic in vas vabimo na popotovanje v svet tišine in notranjega miru.

Vabljeni k ogledu: 

ERASMUS DAYS 2023 V VRTCU PEDENJPED

Zapisala: vesna nemec

V okviru projekta ERASMUS AKREDITACIJA se je tudi letos  organiziralo izobraževanje za strokovne delavce vrtca: USPOSABLJANJE ZA IZVAJANJE PROGRAMA ZA KREPITEV MOČI PRIJAZNOSTI, 23. in 24. 9. 2023 v Umagu.

Usposabljanje za izvajanje programa za krepitev moči prijaznosti 

Zapisala: Vesna nemec

V okviru projekta ERASMUS AKREDITACIJA smo v mesecu juniju 2023 izpeljali dve skupinski mobilnosti otrok:

Skupina Zajci Balalajci enote Vrtnar je obiskala Dječji vrtić «OREPČIĆI» v Crikvenici, Skupina Sladkozajci enote Pedenjcarstvo pa  Dječji vrtić Vladimir Nazor v Kastavu.

Vabljeni k ogledu fotogalerije: skupinski mobilnosti otrok

Zapisali: Vesna Nemec in Jelka Kravanja

Recept za pripravo sladoleda so delili z nami otroci iz OŠ v Islandiji. Na mobilnosti v okviru projekta Erasmus Akreditacija smo spoznali model  uspešnega vključevanja otrok ranljivih skupin v razvojno normativno sredino vrstnikov.

Hospitirali smo pri pouku gospodinjstva. Otroci z avtizmom se vključujejo med vrstnike sosednjega razreda, socialni in specialni pedagogi pa jih s prilagoditvami uspešno podprejo tako na  socialnem kot akademskem področju.

Recept  in  dobro prakso mobilnosti projekta Erasmus Akreditacija delimo med otroke in starše otrok našega vrtca.

 • Pripravo sladoleda si oglejte TUKAJ

Zapisala: vesna nemec

DOBRA PRAKSA PROJEKTA AKREDITACIJA ERASMUS 

Na mobilnosti v osnovnih šolah, ki imajo specializirane oddelke za otroke z avtizmom smo pridobili nešteto idej za prilagoditve prostora in vsebine za optimalno učenje in funkcioniranje otrok z avtizmom. 

V oddelku Korenjaki smo že obstoječim prilagoditvam materiala dodali še idejo iz Islandije, to je material smo organizirali v vrečke z zadrgo. Takšna organiziranost materiala otrokom omogoča še večjo mero samostojnosti  pri zaposlitvah in spodbuja razvoj elementov izvršilnih funkcij.

V vrečkah so naloge iz različnih področij kurikula, ter prilagojene  razvojnemu nivoju posameznikov. Pri samostojnem delu utrjujemo novo znanje ter spretnosti.  Naloge so jasne, kratke, otrokom poznane in všečne.

Zapisala: vesna nemec

Senčenje na delovnem mestu, dobra praksa projekta Akreditacija Erasmus

Na mobilnosti smo doživeli sproščeno »afriško« klimo v razredih francoskih šol. Klima, kjer so otroci odprti, veseli, zgovorni, a hkrati spoštljivi do učiteljev. Vzdušje, ki omogoča ustvarjalno mišljenje  in aktivno participacijo vseh. Kjer se vsak lahko izrazi in pove svoje mnenje. To klimo si želimo tudi pri nas. Grega, Vesna in Blaž - smo vsak s svojega strokovnega vidika preigravali afriške ritme, ter v učnem procesu razvijanja komunikacije kreirali gibalni nastop otrok s skladbo Simama Kaa.

Festival Igraj se z mano je za otroke priložnost, da pokažejo svoje talente občinstvu, ki ceni učni proces in opazi trud vsakega posameznika. 

Vabljeni k ogledu nastopa Ritmi Afrike Korenjakov na virtualnem odru mednarodnega festivala Igraj se z mano.

Zapisala: Vesna nemec

Mobilnost: senčenje na delovnem mestu, avtistični oddelki OŠ v Reykjaviku, Islandija, maj 2023

Zapisala: Vesna nemec

Prvič v novem terminu Erasmus+, ki je omogočal Job shadowing, smo se Ksenija Kumar, Špela Pucelj, Sandra Jakopič in Barbka Kozamernik odpravile na Sicilijo, v mesto Gela. Dogovarjale smo se s predstavnico Erasmusa na Instituto Comprensivio Statale » S. Quasimodo« Gela, go. Mario Grazio.

Že prvi dan, ko smo po dolgem potovanju prispele v Gelo nas je ga. Maria Grazia lepo sprejela in nam razložila kako se bomo znašle v Geli.

V ponedeljek smo bile povabljene v njihovo šolo, kjer so nam pripravili velik sprejem s posebnim programom dejavnosti, ki se dogajajo pri njih, kot so ples, gimnastika, glasbena šola. Nato so nas otroci odpeljali na oddelek nižje stopnje, kjer so združeni otroci vrtca in šolarji v isti stavbi. Pripravili so nam prijeten zajtrk, kot v kavarnici, z meniji raznoliko ponudbo pijač in glavno jedjo palačinke. Te so spekli samo ta dan! Nato smo večkrat v tednu predstavljale Slovenijo in naš vrtec Pedenjped različnim učiteljem, vzgojiteljicam in tudi učencem, ki sodelujejo v šolskem Erasmusu.

Sodelovale smo v vrtcu pri njihovi jutranji rutini, molitev preko pesmi in zahvala bogu za vse, kar se bo ta dan dogajalo. Nato likovna dejavnost, ki je točno določena in ne dopušča veliko ustvarjalnosti otrokom, kot didaktični listi. Tudi likovne dejavnosti so izvedene tako, da imajo otroci že vse nastriženo in narisano, kot predlogo, kaj morajo narediti. vsi otroci os treh do šest let imajo tudi predpisane delovne zvezke, ki jih kupijo starši. Otroci imajo tudi uniforme, ki jih nosijo vsak dan, to so trenirke, ki so tudi udobne  in lične. Njihovi otroci vsak dan s seboj prinesejo malico od doma, saj njihove šole ne omogočajo prehrane. Otroci so v vrtcu samo do trinajste ure, nato jih starši odpeljejo. Njihov delovnik je do sobote, kar so bili zelo začudeni, ko so izvedeli kakšni so naši pogoji dela.

Sodelovale smo tudi pri uvajanu robotike v vrtec, kar pa je bila nova izkušnja in zelo zanimiva. Otroci so pri tem zelo uživali in pokazali tudi nekaj svoje angažiranosti in domišljije.

V prostem času pa smo si ogledale grške utrdbe v Agrigentu, Gelo in njene naselbine iz grških časov, v Pomorskem muzeju morsko izkopanino Galejo, iz grških časov in  Catanio. Siciljija pa ima tudi nenavadne običaje, saj večerjajo ljudje šele po pol osmi uri in le s težavo najdeš restavracijo odprto prej. Večinoma smo v mestu popoldan zasledile le starejšo moško populacijo, pa smo kasneje izvedele, da se gospe družijo doma. Zelo radi vabijo prijatelje v goste in niso pogosto v gostilnah. Poskusile smo tudi večino njihovih slaščic, ki so zelo sladke in okusne. Res pa je , da mladi odhajajo študirat v severno Italijo in tam večinoma tudi ostanejo.

Vsem štirim je bila zelo zanimiva in poučna izkušnja in takšnih si še želimo.

Zapisala: Barbka kozamernik

V okviru projekta Akreditacija Erasmus + smo se Tajda Natalija Blagojević, Alenka Štepic in Špela Garvas v času od 24.04. do 28.04.2023 udeležile tečaja Teacher Academy in sicer Štepic Alenka in Špela Garvas sta se udeležili tečaja Yoga and Meditation for Educators: Be a great Teacher, Be your Best Self. Blagojevič Tajda pa se je udeležila tečaja: Life Coachinjg for Teachers: Happy Teachers for better Students.

V ponedeljek smo se zglasile vsaka na lokaciji, kjer je potekal tečaj.  

Na jogi smo se najprej spoznali s svojimi so tečajniki. Prvi del je bil namenjen spoznavanju nas, naših držav in šol oziroma vrtca. Drugi del tečaja je bil namenjen začetku praktičnega dela joge. Vse naslednje dni je tečaj potekal tako, da smo prvi del namenili jogi in meditaciji, drugi dela pa je bil teoretičen in sicer spoznavanje, kako joga koristi na naše telo, tako fizično kot psihično za odrasle in za otroke.

Tudi na life Coachinjg-u smo se najprej spoznali s svojimi tečajniki in predstavili naše države in delovne organizacije. Na tečaju smo pridobili znanja kako spodbujati zdravo ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem, zadovoljstvo in učinkovitost, kako uravnavati čustva, preprečiti stres na delovnem mestu, kako postaviti zdrave meje za spopadanje s preobremenjenostjo in povečati svoje prednosti.

Sodelovali smo v dinamičnih skupinskih vajah in delili svoje izkušnje v mednarodnem okolju, izkusili učinkovite komunikacijske tehnike, pozornost in kreativna orodja za upravljanje.

Naš program so obogatili z ogledom mesta Barcelona, čudovite Gaudijeve cerkve Sagrada Familia, z ogledom flamenca, parka Guell in dveh čudovitih hiš izpod rok arhitekta Gaudija. Privoščile smo si tudi spoznavanje njihovih kulinaričnih dobrot.

V tem tednu smo pridobile veliko novega znanja. Vaje bomo pridno uporabljale pri stresu na delovnem mestu. Hvaležne smo, da nam je bila ta izkušnja omogočena.

Zapisala: Špela Garvas

V tednu od 7.5. - 12.5.2023 smo se v okviru projekta Akreditacija Erasmus udeležili senčenja na delovnem mestu v Reyjkaviku na Islandiji. Obiskali smo štiri osnovne šole s specializiranimi oddelki za otroke z avtizmom. Spoznali smo islandski šolski sistem ter delovanje avtističnih oddelkov. V hospitacijah in pogovorih s kolegi iz avtističnih oddelkov smo izmenjali dobre prakse, poglede na sodobne trende obravnave otrok z avtizmom, ter si delili težave in ovire s katerimi se srečujemo pri zagotavljanju optimalnih pogojev za dobrobit naših otrok.

Zapisala: vesna nemec

Senčenje na delovnem mestu,  februar 2023,  francoske šole Saint Pierre-a

Dobra praksa je nastala po navdihu geografskih posebnosti (vulkan) in strokovnih idej kolegov iz UCIL razredov (specializiranih oddelkov za otroke s posebnimi potrebami) za razvijanje regulacije.

Zapisala: Vesna Nemec, Blaž Novak

Senčenje na delovnem mestu,  februar 2023, v francoski šoli v Saint Pierre.
Dobra praksa je nastala po strokovni izmenjavi in hospitacijah v UCIL razred (specializiran oddelek za otroke s posebnimi potrebami).

Zapisala: Vesna Nemec, Blaž Novak

Senčenje na delovnem mestu, Saint Pierre, Reunion, Francija, 27.2. – 3.3.2023

Konec meseca februarja smo obiskali šole v francoskem mestu Saint Pierre na otoku Reunion v Franciji. Gostil nas je College Adam De Villiage, ki so organizirali obiske v šolah z različniimi nivoji izobraževanja, ter pogovore s strokovnjaki s področja obravnave otrok s posebnimi potrebami.  Dneve smo preživeli ob hospitacijah v vrtcih in šolah, v inkluzivnih oddelkih za otroke s posebnimi potrebami v prvi in drugi triadi osnovnih šol, ter v specializiranem oddelku za otroke z avtizmom. Seznanili smo se s šolskim sistemom Francije, pogoji dela ter izzivi, s katerimi se srečujejo naši šolski kolegi. Zavidamo jim krajši delavnik ter številne dni počitnic.

Popoldneve smo preživljali v ogledovanju naravnih lepot otroka Reunion. Mešanica kultur, odprtost ljudi in temperament smo začutiti že v klimi razredov. Otroci so odprti, sproščeni, brez težav so nas sprejeli in vključili v igro ter nas sproščeno spraševali o naši kulturi in državi.

Mobilnost je bila izredna izkušnja doživetja strpnosti do različnih kultur in skrbi za ranljive družine, izkušnja odprte družbe brez predsodkov do oseb različnih veroizpovedi, socialno-ekonomskega statusa, oseb s posebnih potreb.

Zapisala: Vesna Nemec, Blaž Novak

V okviru projekta Akreditacija Erasmus na področju splošnega šolskega izobraževanja sva se udeležila strukturiranega tečaja "Special Education and Autism: How to Manage Challenging Behaviours in the Classroom" na Cipru, od 1. – 6.8.2022. Na izobraževanju sva se seznanila z osnovnimi tehnikami metode ABA (Applied Behaviour Analysis).

Predstavljava dve dobri praksi, ki jih uspešno izvajamo v oddelku Korenjaki.

Zapisala: Vesna Nemec, Blaž Novak

Spodbujanje in izvajanje pohodov in planinskih izletov v naravo

 Vodja aktivnosti: Maja Kozlovič

 Sodelujoči: Enota Potepuh: Maja Kozlovič, Hana Šrenk, Sašo Marolt, Blažka Kastelic, Vesna Košir Pevec in Nena Ulčar
Enota Pedenjškrat: Brigita Mihelič, Barbka Kozamernik, Maja Tomšič, Mihelca Mojškerc, Helena Sotlar, Mojca Dolničar Pahor, Barbara Štrubelj
Enota Radovednež: Mojca Širca in Tilen Sotlar

Število sodelujočih otrok in vzgojiteljev: 101/15

Vsebine aktivnosti: 

 • Skozi leto bomo izvedi nekaj pohodov v naši okolici (Janče).
 • Pohod s starši – kot dejavnost s starši bomo izvedli popoldanski pohod v naši okolici. 
 • Med pohodi bomo opazovali naravo in spremembe v njej.
 • Opazovali bomo drevesa, plodove, liste, ….
 • Večkrat bomo s sabo vzeli vrečke in počistili poti. 

Cilji aktivnosti:

 • Otrok krepi motorične sposobnosti, hojo, …
 • Otrok pridobiva veselje do hoje in druženja. 
 • Razvijanje naklonjenega, spoštljivega in odgovornega odnosa do žive in nežive narave.
 • Otrok spoznava značilnosti okolja, ki so pomembne za lokalno skupnost.
 • Otrok spoznava vrste dreves, kakšne plodove in liste imajo določene vrste.
 • Otrok dojema gozd kot prostor, ki nas bogati in umirja.

 Pozitivne izkušnje oziroma potek dejavnosti:

 • Sprehodi in pohodi so za nas zelo pomembni. Otroci se jih veselijo. Zelo radi hodijo in jim ni težave prehoditi tudi daljšo pot. Največkrat odidemo do vrha Janč-Planinski dom, do nogometnega igrišča, po krožni gozdni poti in do sosednjih vasi, v okolico Lipoglava. Sprehode in pohode izvajamo v vseh letnih časih. 
 • Najbolj se veselijo, ko se med potjo vstavimo v kakšnemu od naših gozdnih kotičkov. Naši otroci se v gozdu počutijo izredno lepo. Vedno imajo nove ideje za igro in prav zanimivo jih je opazovati. 
 • Med sprehodi in pohodi opazujemo naravo. Včasih tudi na malo drugačen način. S pomočjo ogledal smo se sprehodili med krošnjami dreves. Otroci so nadvse uživali in občudovali pogled z druge perspektive. Skozi okvir so otroci opazovali naravo in bili pozorni samo na pogled, ki ga vidijo skozi ta del. Bilo je prijetno, sproščujoče in tudi zabavno. Včasih pa ležemo na listje in pogled je zopet drugačen. 
 • Raziskujemo, opazujemo, primerjamo, iščemo, ….. različne plodove in naravni material, ki ga ponuja narava. 
 • Odšli smo na domačijo Balant v sosednjo vas, kjer smo si ogledali kako se spreša jabolka in iz njih nastane sok. Otrokom je bilo zelo zanimivo opazovati vse stoje. Pohod je bil dolg in veliko poti je bilo gozdne. Otroci so jo odlično prehodili.
 • Večkrat med sprehodi poberemo kakšno smet. Izvedli smo čistilno akcijo. Smeti smo pobirali ob robu ceste, na travniku in v gozdu. Otroci so opazili veliko smeti in bili zelo pridni pri pobiranju le teh. Ugotovili so, da verjetno veliko smeti odvržejo odrasli, saj smo našli veliko pločevink. Otroci so se spraševali: »Zakaj so odrasli tako neodgovorni in mečejo smeti v naravo?« Srečali smo smetarje, naše prijatelje in jim veselo pomahali. 
 • V torek 21. 3. 2023 smo obeležili mednarodni dan gozdov. V enega od naših gozdnih kotičkov smo povabili gozdarja. Pripeljala sta se s traktorjem. Predstavila sta svoj poklic. Skupaj smo določili katero drevo bi lahko požagali. Otroci so bili nad podiranjem navdušeni in mirno opazovali. Podrto drevo smo poskušali s skupnimi močmi dvigniti, vendar ni šlo 😊 S pomočjo vlečne vrvi smo drevo skupaj izvlekli. Pospravili smo veje, ki so ostale na poti. Za konec pa smo se lahko popeljali še s traktorjem. Hvala prijaznima gozdarjem za zanimiv obisk. 
 • Spodbujali smo starše in otroke, da se poslužujejo hoje v lepi naravi. Tudi skupaj smo se odpravili v gozd. Nekatere družine tudi planinarijo.
 • Že v začetku leta smo se s starši dogovorili, da bomo v tem letu čim več časa preživeli na prostem: veliko bomo hodili, izvajali aktivnosti v naravi, obiskali vzpetine okoli naše prestolnice.
 • V družinskem krogu izvedene aktivnosti v naravi predstavijo otroci ob slikah vrstnikom v skupini in z njimi delijo izkušnjo. Otroci se ob fotografijah, plakatih pogovarjajo in izmenjujejo znanje, spoznavajo nove stvari in se učijo eden od drugega.
 • S skupini smo izvedli veliko izletov, pohodov v naši okolici, kjer osmislimo cilj naše aktivnosti: ogled življenja ob ribniku pod Debnim vrhom, domače živali na prostem v Zajčji dobravi, kar 2x na Golovec: s starši in pohod ob žici, hoja in tek ob projektu Tek podnebne solidarnosti in štafetni tek, ki smo ga z otroki in starši izvedli v popoldanskem času v naravi v Mrzli dolini.
 • Do konca leta pa bomo v maju izvedli še pohod vseh generacij, ter zaključek s starši ob vzponu na Rožnik.

Negativne izkušnje: 

Negativnih izkušenj nismo zaznali.

Predlogi za prihodnje leto:

Menim, da smo dejavnost dobro izvedli. Otroci so bili aktivno vključeni, opazilo se je, da se zabavajo in preprosto uživajo. Najbolj pomembno se mi zdi, da otroke že zgodaj spodbujamo pri hoji in jim nudimo veliko različnih sprehodov in pohodov. 

Zbrala, uredila in zapisala: maja kozlovič

Vodja projekta: Maja Kozlovič

Sodelujoči:

Enota Potepuh: Maja Kozlovič, Hana Šrenk, Sašo Marolt, Blažka Kastelic, Vesna Košir Pevec in Nena Ulčar

Enota Radovednež: Mojca Širca in Tilen Sotlar

Število sodelujočih otrok in vzgojiteljev: 59/8

Vsebine aktivnosti: 

 • Pogovor o semenih in zeliščih, katera vsa poznamo, katera imamo na vrtu.
 • Poimenujemo zelišča na našem vrtcu.
 • Beremo različne pravljice o semenih in zeliščih in listamo knjige.
 • Izdelki o semenih in zeliščih.
 • Obisk sosede – spoznavamo semena in zelišča značilna za našo okolico.
 • Naredimo zeliščni namaz in zeliščni čaj.
 • Urejamo naš zeliščni vrt in visoko gredo: prekopljemo, razrahljamo zemljo, pograbimo listje, odnašamo plevel v kompostnik.
 • Sušenje pobranih zelišč v igralnici in v sušilniku.
 • Otroci samostojno skrbijo za naš vrt, zalivajo, urejajo, …
 • Posadimo semena različnih rastlin v lonce.
 • Napolnimo visoko gredo.
 • Opazovanje rastlin in zelišč. Naredimo tabelo za beleženje rastlin.
 • Razvrščamo in štejemo semena, jih primerjamo, opišemo.
 • Izdolbemo buče in semena posušimo.
 • Izdelamo plakat različnih semen.
 • Plakat – slike o vrtnarjenju.
 • Živali v zemlji: pajki, gosenice, mravlje, hrošči, deževniki.
 • Zdrava prehrana in spoznavanje prehranske piramide.
 • Iz sadja si oblikujemo različne podobe in sadje bolj slastno pojemo.
 • Kuhamo bučno juho in še nekatere zdrave priboljške. 


Cilji aktivnosti:

 • Spodbujanje k vsakdanji komunikaciji. 
 • Spodbujanje radovednosti in veselja do umetniških dejavnosti.
 • Seznanjanje z varnim in zdravim načinom življenja.
 • Otrok spoznava zelišča, njihovo uporabo in samostojno skrbi za naš vrt.
 • Otrok pridobiva izkušnje, kako sam in drugi ljudje vplivajo na naravo in kako lahko dejavno prispeva k varovanju in ohranjanju naravnega okolja.
 • Otrok opazuje in spoznava rastline in zelišča, spoznava njihovo obliko, vonj, barvo. 
 • Otroci spremljajo razvoj rastline od semena do plodov in spoznavajo svojo vlogo pri uspevanju vrtnega ekosistema.
 • Otrok pokaže pozitiven odnos do vrta in pridobiva veščine vrtnarjenja.
 • Med otroki se razvija sodelovalno delo in tudi učenje o rastlinah. 
 • Otrok sam spoznava in raziskuje male živali v žemlji. 

 

Pozitivne izkušnje oziroma potek dejavnosti:

 • V gozdu smo lani pred poletjem nabrali smrekove vršičke in nato v vrtcu pripravili vršičke za sirup. Otroci vršičke in potek sirupa zelo dobro poznajo. Veliko otrok je sirup pripravilo že doma. Kozarce smo postavili na sonce in čez nekaj časa smo dobili pravi vršičkov siru. Otrokom je zelo dober. 
 • Pater Ferlež s sosednje vasi Prežganje nas je z veseljem sprejel in nam pokazal zeliščni vrte z imenom RAJSKI VRT. Vrt je zelo lepo urejen in na njem raste veliko različnih zelišč. Nekatere smo že poznali, nekatere pa ne. Povonjali smo jih, jih okušali in si jih ogledovali. Pokazal nam je tudi trgovinico z različnimi zeliščnimi kremami. Zahvalili smo se za čudovit ogled in prijaznost. 
 • Jeseni smo očistili zeliščni vrt in visoko gredo. Suho listje smo odpeljali na kompostnik.
 • Sadove našega lanskega dela smo jeseni pobrali, posušili, jih odtrgali in zelišča pospravili v steklene posode. 
 • Pri sosedu smo si nabrali šipek in ga posušili. Večkrat smo si pripravili čajanko. Skuhali smo zeliščni ali šipkov čaj. 
 • Narezali, olupili in posušili smo krhlje jabolčkov. 
 • Kuhali smo pravo bučno juho. Semena iz hokaido buče smo popekli za prigrizek. Semena iz okrasnih buč smo posušili za ustvarjanje in popekli za prigrizek. Bučna juha je bila zeloooo dobra 😊
 • Spomladi smo izvedli kuharsko delavnico. Posušili smo kruh, ki nam je ostal in ga zmleli. Naredili smo široke rezance iz suhih drobtin in zelišč iz našega vrta. Otroci so pridno pomagali in tako so rezance še bolj z veseljem pojedli. 
 • S pomočjo zdravstvene sestre, ki obiskuje vrtce, smo si ogledali prehransko piramido in spoznavali zdravo prehrano. 
 • Pogledali smo si knjige zeliščih, vrtovih, ….. Otroci so jih radi listali in se pogovarjali med seboj. 
 • Ob robu gozda smo raziskovali in ugotavljali če poznamo kakšno zelišče ali rožo. Za materinski dan smo mamicam nabrali posebne šopke. 
 • Na koncu zeliščnega vrta stoji žuželčnik. Dodali smo mu suho slamo in v zgornji del posadili rožice, ki so všeč čebelam. 
 • V pomladnem času smo se odločili, da naš zeliščni vrt malo prekopljemo, zrahljamo zemljo in pograbimo še zadnje jesensko listje, ki je ostalo na vrtu.
 • Pomladni čas je čas, ko začno cveteti rože in narava dobi prelepo podobo. Otroci zelo radi ustvarjajo, rišejo, barvajo ter so navdušeni nad svojimi izdelki, ki krasijo igralnico in garderobo. Ustvarjali smo različne pomladne risbe.
 • Pogovarjali smo se o zelenjavi, semenih, vrtu, … Pogledali smo si različna semena, jih primerjali po obliki in velikosti, na vrečke semen pogledali kaj zraste iz različnih semen in kako se jih poseje. 
 • V lonce smo posejali različna semena. Otroci so sodelovali, pomagali in se ob tem veliko naučili. Ko bo zunaj bolj toplo, pa bomo našo zelenjavo presadili na vrt ali visoko gredo. 
 • Otroci so jih dnevno opazovali in komaj čakali, da seme pokuka na plan. Pridno so jih zalivali in jim pripovedovali kaj lepega 😊
 • Ustvarilo smo tabelo za beleženje naših rastlin. Vsak teden smo pridno beležili rast rastlin in na koncu lahko ugotovili katera rastlina je najbolje uspevala. 
 • Naučili smo se zelo veliko o vrtu, semenih, rastlinah, zeliščih, rasti, orodju na vrtu,… Iz Cicidojev smo izrezali vse kar je bilo v povezavi z vrtom, semeni,… Nastal je zelo pester in zanimiv plakat iz katerega je bilo razvidno, da so se otroci zelo veliko naučili. 
 • Pogovarjali smo se malih vrtnih živalih, ki so koristne in o tistih, ki škodujejo rastlinam. Vrt z malimi živalmi smo narisali na tablo. Otroci so bili izredno ustvarjalni. 
 • Vsako leto v skupini Bistre žabice v vrtec povabimo v spomladanskem času stare starše otrok, da nam pomagajo pri sajenju v visoke grede in seveda tudi urejanju našega igrišča.

April je čas za sajenje. Otroci in njihove babice so najprej v koritih pripravili zemljo za sajenje: očistili so plevel in koreninice, dodali svežo zemljo, jo razrahljali in šele nato so v visoke grede posadili sadike solate različnih vrst in jagode. Sadike so nam podarili: kmetija Kogoj – Kašelj in kmetija Škerič – Brestanica Krško. Vse skupaj pa so na koncu tudi dobro zalili. Medtem pa so drugi otroci z dedki na igrišču grabili vejice in staro listje, ga pospravili v bio odpadke in se nato lotili lopatanja mivke v peskovniku. Koliko novih znanj so nam stari starši podarili. Ob aktivnem sodelovanju pa so tudi otroci dobili nove izkušnje, preizkusili so se v novih opravilih. To je bila zelo uspešna delovna akcija in vedno smo zelo veseli starih staršev v naši sredini.

 • Na svetovni dan zemlje smo med zelišča posejali še semena različnih rožic, da bo zeliščni vrt še lepši. V visoko gredo pa smo posadili sadike zelenjave. 
 • Semena, ki smo jih prejeli smo podarili šolarjem, ker imajo veliko vrta. Narisali smo jih zelenjavo, da bodo gredice lahko označili. Bili so zelo veseli našega dobrega dejanja. 
 • S svetovnim dnevom zemlje smo uradno zaključili naš projekt. Seveda pa to za nas ni zakjluček. Za našo zelenjavo in zelišča moramo od sedaj naprej najbolj skrbeti, saj prihajajo topli dnevi in naš vrt potrebuje pravilno oskrbo. 

Negativne izkušnje: 

Negativnih izkušenj nismo zaznali.  

Predlogi za prihodnje leto:

Zeliščni vrt in sejanje zelenjave v lončke, vrt ali visoko gredo je postalo že nekako značilno za našo enoto. Menim, da smo dejavnost dobro izvedli. Otroci so bili aktivno vključeni, so pomagali in sodelovali. Naučili so se veliko novih stvari in pridobili navado za skrb in pomoč. V naslednjem letu bomo še naprej skrbeli za naš zeliščni vrti in posadili kakšno novo zelenjavo. 

Zbrala, uredila in zapisala: maja kozlovič

Uporaba sadja in zelenjave iz šolskega vrta

Vodja aktivnosti: Maja Kozlovič

Sodelujoči: Enota Potepuh: Maja Kozlovič, Hana Šrenk, Sašo Marolt, Blažka Kastelic, Vesna Košir Pevec in Nena Ulčar

Število sodelujočih otrok in vzgojiteljev: 38/6

Vsebine aktivnosti: 

 • Urejamo naš zeliščni vrt in visoko gredo: prekopljemo, razrahljamo zemljo, pograbimo listje, odnašamo plevel v kompostnik.
 • Otroci samostojno skrbijo za naš vrt, zalivajo, urejajo, …
 • Naredimo zeliščni namaz in zeliščni čaj.
 • Sušenje pobranih zelišč v igralnici in v sušilniku.
 • Naberemo šipek, ga posušimo in si kuhamo čaj.
 • Posadimo sadike solate in posejemo korenje, solato, ….
 • Naredimo si zelenjavno malico iz zelenjave našega vrta. 
 • Izdolbemo buče in semena posušimo. Semena hokaido buče popečemo za posladek, semena okrasnih buč pa za ustvarjanje. 
 • Zdrava prehrana in spoznavanje prehranske piramide.
 • Iz sadja si oblikujemo različne podobe in sadje bolj slastno pojemo.
 • Kuhamo bučno juho, pečemo jabolčni zavitek. 
 • Sušimo krhlje jabolk in jih razdelimo med ostale skupine. 
 • V sosednji vasi obiščemo domačijo Balant, kjer stiskajo jabolka za jabolčni sok. 

 Cilji aktivnosti:

 • Spodbujanje k vsakdanji komunikaciji. 
 • Seznanjanje z varnim in zdravim načinom življenja.
 • Otrok spoznava zelišča, njihovo uporabo in samostojno skrbi za naš vrt.
 • Otrok pridobiva izkušnje, kako sam in drugi ljudje vplivajo na naravo in kako lahko dejavno prispeva k varovanju in ohranjanju naravnega okolja.
 • Otrok opazuje in spoznava rastline in zelišča, spoznava njihovo obliko, vonj, barvo. 

Pozitivne izkušnje oziroma potek dejavnosti: 

 • Posebnost je v tem, da imamo zeliščni vrt, ki ga otroci in zaposleni redno vzdržujemo. Jeseni smo vsak teden očistili zeliščni vrt in suho listje odpeljali na kompostnik.
 • Sadove našega lanskega dela smo jeseni pobrali, posušili, jih odtrgali in zelišča pospravili v steklene posode. V pomladnem času smo se odločili, da naš zeliščni vrt malo prekopljemo, zrahljamo zemljo in pograbimo še zadnje jesensko listje, ki je ostalo na vrtu.
 • Jesenski čas smo namenili jesenki peki. V igralnici smo si uredili kuhinjski kotiček. Kuhinjski kotiček pa smo si uredili tudi v gozdu. Otroci so zelo radi kuhali v igralnici in gozdu. 
 • Vživeli so se v igro vlog in pripravljali najrazličnejše jedi. Pripravili smo tudi kratko predstavitev kuhinjskih pripomočkov. Otroci so demonstrirali pripravo različne hrane. Zelo so se zabavali in popolnoma vživeli v vlogo kuharja. 
 • K nam na obisk sta prišla starša deklice, ki imajo pekarno. Strokovno sta nam pokazala kako se oblikuje pekovska peciva in skupaj smo spekli prave dobrote (žemljice, kajzerice, pletenke, ….).
 • Jeseni smo v našem gozdu nabirali kostanj. Na igrišču smo nato imeli kostanjev piknik. Otroci so si izdelali škrniclje in si samostojno olupili kostanj ter se veselo posladkali. 
 • Pri sosedu smo si nabrali šipek in ga posušili. 
 • Narezali, olupili in posušili smo krhlje jabolčkov. 
 • Spekli smo različne piškote in si nato pripravili skupno čajanko, kjer smo poskusili piškote ter šipkov in zeliščni čaj. 
 • Odšli smo na domačijo Balant, kjer smo si ogledali kako se spreša jabolka in iz njih nastane sok. Otrokom je bilo zelo zanimivo opazovati vse stoje. Sok je bil izvrsten.
 • Otroci so iz sadja ustvarili duhce ali buče. 
 • Kuhali smo pravo bučno juho. Semena iz hokaido buče smo popekli za prigrizek. Semena iz okrasnih buč smo posušili za ustvarjanje. Bučna juha je bila zeloooo dobra 😊
 • Odločili smo se in namesto sadne malice, sadje narezali in naredili sadni smuti. Bil je zelo okusen. 
 • Spomladi smo izvedli kuharsko delavnico. Posušili smo kruh, ki nam je ostal in ga zmleli. Naredili smo široke rezance iz suhih drobtin in zelišč iz našega vrta. Otroci so pridno pomagali in tako so rezance še bolj z veseljem pojedli. 
 • Spomladi smo v lonce posejali različno zelenjavo. Otroci so sodelovali, pomagali in se ob tem veliko naučili. Ko bo zunaj bolj toplo, pa bomo našo zelenjavo presadili na vrt ali visoko gredo. 
 • S pomočjo zdravstvene sestre, ki obiskuje vrtce, smo si ogledali prehransko piramido in spoznavali zdravo prehrano. 

 Negativne izkušnje: 

Negativnih izkušenj nismo zaznali.

Predlogi za prihodnje leto:

Menim, da smo dejavnost dobro izvedli. Otroci so bili aktivno vključeni, opazilo se je, da uživajo, se zabavajo in preprosto uživajo. Zelo so bili ponosni na svoje kuharske dosežke 😊

Zbrala, uredila in zapisala: maja kozlovič

 

UDELEŽENEC: Ksenija Kumar

SENČENJE NA DELOVNEM MESTU: 

Italy, Gela  Istituto Comprensivo Statale "S. Quasimodo"  

ČAS: od 10.oktobra do 14.oktobra 2022

CILJI: 

 • Otrok se sprostitev in umiritev ob telesnem stiku
 • slediti zaporedju zgodbe
 • spoznavanje jakosti dotika, navajanje na rahel dotik, samokontrolo

Z otroci smo se pogovarjali, kaj , ko bi naredili čisto pravo pico.Nad idejo so bili vsi zelo navdušeni. Določili smo dan in začeli uresničevati idejo. Otroci so od doma prinesli predpasnike, s Klavdijo pa sva poskrbeli za vse ostalo.

 • Otroci so naju opazovali pri pripravi testa. Skupaj smo poimenovali sestavine, ki jih potrebujemoin razložili namen kvasa. Kdor je želel, je lahko kvas tudi  poskusil.
 • Ko je testo že dovolj vzhajalo, je vsak otrok dobil kos testa in oblikoval krog
 • Oblikovan kos smo najprej premazali s paradižnikovo mezgo
 • Dodali ščep origana
 • Obložili s šunko
 • Potresli z naribanim sirom

Pice smo položili v pekače , ki smo jih predhodno obložili s peki papirjem. Na papir sva napisali ime otroka in tako označili pice. Tako so bile pice pripravljene za v pečico, le še odpeljati jih je bilo treba v kuhinjo.

Kmalu je zadišalo po slastnih picah in ker je bil čas kosila, smo si zaželeli le še »Dober tek « Njamiiii, res so bile okusne in zagotovo jih še kdaj spečemo.

UDELEŽENEC: Ksenija Kumar

SENČENJE NA DELOVNEM MESTU: 

Italy, Gela  Istituto Comprensivo Statale "S. Quasimodo" 

ČAS: od 10.oktobra do 14.oktobra 2022

CILJI: 

 • Otrok se sprosti in umiri ob telesnem stiku
 • slediti zaporedju zgodbe
 • spoznavanje jakosti dotika, navajanje na rahel dotik, 

Otroke razdelim v pare, en otrok se uleže na blazino na trebuh, drugi

pa poklekne ob njega. Dlani položi na hrbet ležečega otroka. 

Testo:

 • Moka (s prsti rahlo potrepljamo po hrbtu, jo odrivamo na vse strani, da na sredini nastane jamica)
 • Sol  (naredimo ščep in z blazinicami prstov potapkamo po hrbtu)
 • kvas (damo v jamico ,nato z enim prstom krožimo po hrbtu)
 • voda ( zlijemo vodo )
 • Vse skupaj zgnetemo in pustimo testo vzhajati (malo počakamo)
 • Ko je testo vzhajano, ga svaljkamo in nato razvlečemo ter oblikujemo krog. 

Nadev:

 • Paradižnikova mezga  (z dlanmi jo razmažemo )
 • šunka (dlanmi polagamo po hrbtu)
 • sir  (s prsti narahlo žgečkamo )
 • origano 

Skupaj štejemo do 10 in pica je pečena.
Otroka zamenjata vlogi in masažo ponovimo.

»ŠIVALI SMO … IN ŠIVALI«

Obdobje v katerem smo se znašli sredi marca 2020 bo zagotovo ostalo zapisano v zgodovini še za mnoge prihajajoče generacije. Boj proti koronavirusu, ki je zajel skoraj cel svet, je pri večini še danes vsakodnevna osrednja tema pogovora, ki nas pušča v veliki nevednosti kakšna bo videti naša prihodnost. Mi verjamemo, da bomo po tej izkušnji močnejši, prijaznejši do sebe in drugih, bolj ozaveščeni, strpni, razumljivi in hvaležni za vsak trenutek, izkušnjo. 

Kmalu po razglasitvi zaprtja vrtcev in šol, se je v Vrtcu Pedenjped Ljubljana, pričela izvajati dobrodelna akcija šivanja pralnih zaščitnih mask. K sodelovanju so bile vabljene vse delavke vrtca, ki so imele možnost šivanja doma ter seveda nekaj osnovnega šiviljskega znanja. Šivanje mask ni zahtevno, zna pa biti zamudno, še posebej na začetku. Na pomoč so tako priskočile tudi delavke in delavci, ki so pomagali pri pripravi materiala, kot je na primer rezanje blaga, trakov. Nekaj zaposlenih je skrbelo zgolj za koordiniranje, zagotavljanje in razdeljevanje materiala ter dostavo že izdelanih mask, da so te čim hitreje prišle v prave roke. 

K akciji se je pridružilo tudi Društvo podeželja Lipoglav, ki z vrtcem že veliko let sodeluje pri raznih dogodkih in aktivnostih. Društvo je poziv k sodelovanju razposlalo med svoje člane in sledilce. Odziv je bil presenetljivo velik. Akciji se je pridružilo 17 članov društva in kar 64 prostovoljcev iz vse povsod. 

Pri izvedbi celotne akcije sta vrtec in društvo ves čas tesno sodelovala in si obojestransko pomagala. Združeni v sodelovanju smo postali res uspešni in hitro pričeli dosegati številke, ki so nam bile sprva povsem nepredstavljive. Do vključno 16. 4. 2020, smo skupaj izdelali kar 6.958 pralnih zaščitnih mask … in akcija je še vedno v teku. 

Za pomoč pri izvedbi akcije se ob tej priliki iz srca zahvaljujemo vsem sodelujočim, ki so se odzvali na naše pobude in pozive. Zahvala zaposlenim Vrtca Pedenjped Ljubljana, članom Društva podeželja Lipoglav, vsem prostovoljcem in vsem, ki so nam namenili vzpodbudne ter prijazne besede, nasmehe, poglede. 

Velika zahvala za pomoč pri izvedbi akcije gre tudi Mestni občini Ljubljana, Zvezi Rotary klubov Slovenije, Četrtni skupnosti Sostro, podjetju Nitka - drobni tekstilni izdelki, Saši Jaklič - Od pike do pike, Trgovini Metka, Radiu Ognjišče, podjetju Soven.

Zaščitne maske smo donirali: 

UKC Ljubljana, Onkološki inštitut Ljubljana, Psihiatrična klinika Ljubljana, Nevrološka klinika Ljubljana, Dom na Krasu, posebni socialno varstveni zavod Dutovlje, Zdravilišče Dobrna – Negovalni oddelek, Krizni center za otroke Palčica, DEOS Horjul, DEOS Notranje Gorice, Dom Tisje - Šmartno pri Litiji, Dom starejših Rakičan, Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, Šolski center Ljubljana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, MOL – Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, RTV Slovenija, Pošta Slovenije –Dostava poštnih paketov, LPP prevozi Ljubljana, ČS Sostro, ČS Polje, PGD Sostro, PGD Zalog, PGD Lipoglav, DU Lipoglav in drugim manjšim skupinam, podjetjem, posameznikom (pekarne, trgovine, trafike, proizvodnje, bencinske črpalke, razni delavci, prostovoljci, trgovci, duhovniki, prevozniki, mimoidoči, starejši, sosedje, sodelavci, znanci …).

Neprecenjive so bile zahvale, pisma, fotografije, sporočila, ki smo jih prejeli od ustanov in posameznikov, katerim smo izročili maske. Večina njih jih je res krvavo potrebovala. Z maskami jim nismo zagotovili le večje zaščite pred prenosom virusa, ampak pred vsem večji občutek varnosti v resnično neprijetnih okoliščinah. 

Pri vsem tem naj omenimo še, da nikar ne pozabimo na širino, ki jo prinaša dobrodelnost. Tekom akcije smo širili naš krog poznanstev, si izmenjevali izkušnje, znanje, si pomagali, se bodrili, klepetali, se skupaj smejali, tudi jokali … in z vsakim novim dnem odkrivali, da nam akcija prinaša veliko več od ‘šivanja mask’. Prinesla nam je izjemno izkušnjo, ki se je bomo zagotovo spominjali po srčnosti mnogih. Ena od prostovoljk, je v pismu, ki nam ga je prijazno namenila, zapisala naslednje: »Ob vsem tem se spomnim predavanja Denzela Washingtona, kako lepo razloži misel: Najbolj sebična stvar, ki jo lahko narediš je, da pomagaš drugemu.« (video)

Želimo vam vse dobro … v upanju, da bomo kmalu spet skupaj! 

VRTEC PEDENJPED LJUBLJANA in DRUŠTVO PODEŽELJA LIPOGLAV

Zapisali: aLenka čož

{gallery}Vrtec/Utrinki/2019-20/Dejavnosti v karanteni/maske2{/gallery}

Pobuda je padla in začelo se je dobro delo. Delo, ki se ga bomo spominjali leta in leta prav vsi. Sedle smo za šivalne stroje in začele šivati zaščitne maske. Za ljudi, ki to najbolj potrebujejo, za ljudi ki skrbijo za najbolj ogrožene, za tiste ki nam rešujejo življenja (gasilci, policaji, zdravstveni delavci,...). Naše poslanstvo je, kar se da najbolje pomagati, s srcem, z dobro voljo in v upanju da skupaj premagamo prekletstvo z imenom KORONAVIRUS. 

Poleg tega pa pri nas Pedenjpedih velja rek:

"VEDNO SEM ZAGRET, SAJ DELAM V VRTCU PEDENJPED!"

Zapisali: andreja engelman

{gallery}Vrtec/Utrinki/2019-20/Korenjak/maske{/gallery}

Administration

Contacts

Vrtec Pedenjped Ljubljana
(Pedenjped Preschool)
Cerutova ulica 6 1000 Ljubljana Slovenia +386 1 5492 614 +386 1 5281 803