Senčenje na delovnem mestu, Saint Pierre, Reunion, Francija, 27.2. – 3.3.2023

Konec meseca februarja smo obiskali šole v francoskem mestu Saint Pierre na otoku Reunion v Franciji. Gostil nas je College Adam De Villiage, ki so organizirali obiske v šolah z različniimi nivoji izobraževanja, ter pogovore s strokovnjaki s področja obravnave otrok s posebnimi potrebami.  Dneve smo preživeli ob hospitacijah v vrtcih in šolah, v inkluzivnih oddelkih za otroke s posebnimi potrebami v prvi in drugi triadi osnovnih šol, ter v specializiranem oddelku za otroke z avtizmom. Seznanili smo se s šolskim sistemom Francije, pogoji dela ter izzivi, s katerimi se srečujejo naši šolski kolegi. Zavidamo jim krajši delavnik ter številne dni počitnic.

Popoldneve smo preživljali v ogledovanju naravnih lepot otroka Reunion. Mešanica kultur, odprtost ljudi in temperament smo začutiti že v klimi razredov. Otroci so odprti, sproščeni, brez težav so nas sprejeli in vključili v igro ter nas sproščeno spraševali o naši kulturi in državi.

Mobilnost je bila izredna izkušnja doživetja strpnosti do različnih kultur in skrbi za ranljive družine, izkušnja odprte družbe brez predsodkov do oseb različnih veroizpovedi, socialno-ekonomskega statusa, oseb s posebnih potreb.

Zapisala: Vesna Nemec, Blaž Novak